Всички  промишлени риби в черноморския басейн се водят за свръх

...
Всички  промишлени риби в черноморския басейн се водят за свръх
Коментари Харесай

Цацата е единствената риба, незастрашена от изчезване в Черно море

Всички  промишлени риби в черноморския басейн се водят за свръх експлоатирани, като се изключи трицоната, която към този момент се има резистентен ресурс. Това сподели началникът на Варненския аквариум доцент Елица Петрова, представена от Черно море. Научната ни институция отбелязва  86 години от основаването си през днешния ден.

" Нашият институт е виновен за оценка за запасите от калкан от 2014 година Това е част от програмата за събиране на данни в бранш Рибарство към Европейска комисия. По наши проучвания, от 2014 година оценката на запаса на калкан е сред 980 и 1100 тона, което приказва за непоклатимост на стойностите. Въпреки този симптом на стабилизиране обаче, ние считаме, че запасът не е в положително положение. Всички би трябвало да бъдат деликатни за ограниченията, които се вземат и контрола, който  се упражнява. В последните години се поставят много грижи в тази посока. Усилия обаче би трябвало да поставят и другите черноморски страни. На срещите към Генералната комисията за Средиземно и Черно море към Организацията на Обединените народи по издръжка и земеделие (ФАО), се сплотяват всички страни от Черноморския басейн. Съпоставяме получените резултати, което дава цялостна картина за запасите.

От 2015 година има регулярни проучвания на съотношението рапан-черноморска мида.  По последни изследвания, до предходната година в региона сред Балчик и Созопол до 35 метра дълбочина се следи съкращаване на количествата на рапана и мидата. При рапаните понижава и количеството, и размера. След тази дълбочина обаче се усилва черната мида, което приказва за друго пространствено систематизиране на двата типа. Рапанът е стеснен от избрани екологични фактори и не слиза  по-дълбоко. Рапанът, с изключение на инвазивен тип, е стопански запас и се търси, лови и изнася поради месото и раковината му. В бъдеще следва полемика за съотнасянето му като инвазивен тип или запас, който се търси. През предходната година той бе на второ място по търсене и улов след трицоната. Мрез предходната седмица в Бургас се организира среща на Генералната комисия на ФАО и там започнаха сериозните полемики за проблемите на другите черноморски страни, свързани с рапана. В Румъния да вземем за пример, размерите не понижават, тъй като улова на този тип стартира едвам неотдавна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР